Внаслідок згоряння дров усередині каміна в димохід спрямовуються не лише гази, але й недогорілі частинки палива, а також різноманітні окиси і смоли. Більш легкі складові цього сміття відразу ж випаровуються разом з димовими газами. Решта – осідають усередині димоходу і утворюють щільний шар сажі і кіптяви. Величезна кількість цих відкладень утворюється на горизонтальних частинах димового каналу, виступах і нерівностях, а також в кутах. Чим довше експлуатується камін – тим більша кількість сажі утворюється. Згодом її скупчення можуть поступово скорочувати переріз димоходу і порушувати оптимальний процес горіння, а також зменшувати тягу в конструкції. Основні причини появи надлишку сажі всередині димових каналів:
Погана термоізоляція комина;
Помилки в конструкції;
Використання занадто вологих або дров хвойних порід дерев; Неграмотна експлуатація каміна. Згодом надлишок сажі в димовому каналі може привести до таких небезпечних наслідків. Серйозне підвищення пожежної небезпеки!!! Сажа у великих кількостях може загорітися. Температура її горіння досить висока, що може зруйнувати конструкцію димового каналу. Більш того, можуть спалахнути прилеглі дерев’яні перекриття і пожежа пошириться на весь будинок. Чим більше скупчення сажі – тим вищий ризик загоряння. Достатньо влучити одній іскрі від каміна в смолянисту масу і пожежі не уникнути. За статистикою саме ця проблема є однією з найбільш частих причин виникнення пожежі в невеликих будинках з дерева. Горить сажа недовго (всього пару хвилин), але температура цього процесу може досягати 800 -1000 градусів. Для прикладу, оптимальний температурний режим вихідних газів в димоході – 150 – 400 градусів, в топці на 200-300 вище. Тому витримати такий вогонь конструкція не в змозі. Винятками можуть бути системи з кераміки або цегли, і то тільки при короткому горінні. «Симптоми» горіння сажі очевидні. Це невеликий і яскравий вогняний спалах, що викидається з гирла димоходу, або яскраві іскор, що чимось нагадує феєрверк.
Як правильно чистити димохід від сажі?
Прочищення димовідвідного канал каміна повинна проводитися з періодичністю 1-2 рази в сезон (все залежить від частоти і інтенсивності використання агрегату). Для цього треба викликати спеціального майстра, який ретельно обстежує конструкцію на наявність сажі або тріщин. Найбільше увагу треба приділяти вигинам, горизонтальним поверхням і важкодоступним місцям. Після діагностики сажа віддаляється механічним способом. В результаті сажа обпадає в топку каміна. Також використовуються спеціальні пилососи, які перешкоджають обпаданню сажі безпосередньо в приміщення. Багато хто ставить питання – чи можна випалювати сажу в димарі? Варто сказати, що зайняття це дуже небезпечне, особливо якщо конструкція була змонтована без дотримання пожежних норм. Краще використати недавню розробку під назвою “поліно сажотрус” (вона не підходить для труб з величезним скупченням сажі). Принцип роботи такого способу дуже простий. Мінеральні речовини з поліна вступають в контакт з сажею і перетворюють її у тверду речовину, яка повністю розчиняється в результаті горіння, що кришиться..
Як же вберегти свій комин від зайвого накопичення сажі?
Зробити це досить просто. Важливо лише виконувати такі прості правила:
1. Використати як розтоплення дрова з мінімальним вмістом смол. Ідеально підійдуть висушені листяні породи, бажано колені.
2. Забезпечити теплоізоляцію металевої складової димаря.
3. Наявність в конструкції спеціального ревізійного вікна для нормального регулярного очищення.
4. Регулювання процесу горіння за допомогою різних режимів, для повноцінного згорання усього палива.
5. При конструюванні димаря використати мінімальну кількість кутів і изигибов.
6. Регулярно перевіряти димар і замовляти послугу прочищення у професіоналів. Дотримуючись таких простих правил, ви зможете мінімізувати кількість сажі і таким чином повністю узабезпечити свій камін і мати можливість насолоджуватися вогнем не переживаючи за пожароопасность конструкції.