24 липня в Кагарлику запрацює Центр масової вакцинації населення. Вакцинуватися від коронавірусу тут зможе кожен охочий. Центр масової вакцинації розташували у Кагарлицькому міському Будинку культури на І поверсі (паркетний зал).

Центр масової вакцинації в Кагарлицькому міському будинку культуриЦентр масової вакцинації в Кагарлицькому МБКАвтор: Володимир Копильний

Будь-хто із бажаючих може прийти до Центру та щепитися від COVID-19 на вибір вакцинами Pfiser або Moderna.

"В Центрі масової вакцинації працюватиме бригада із шести медиків, - розповідає Директор кагарлицького Центру первинної медико-санітарної допомоги Інна Карапіра. - одна група в складі лікаря, медсестри та фельдшера робитиме щеплення пфайзером, а інша, в такому ж складі - модерною".

  • Понеділок – п'ятниця: 9.00 – 15.00.
  • Субота – неділя: 9.00 – 13.00.

Що таке вакцини Pfiser та Moderna

Вакцини на основі нуклеїнових кислот. Це інноваційний тип вакцин, які розробляли вже досить давно, проте впровадили тільки зараз. Вакцина — це фактично фрагмент нуклеїнової кислоти, що несе інформацію про вірус — код, запакований в наночасточки для стабілізації. Коли така вакцина потрапляє в організм, а саме в клітину, з неї зчитується інформація й за цим кодом утворюється білок. Це нагадує приготування пирога за рецептом з інтернету чи перепису в маминому зошиті. В результаті утворюється не вірус, а тільки його білки, які наша імунна система впізнає як «чужі» і вчиться їх нейтралізовувати. Коли згодом в організм людини потрапить сам вірус, наша імунна система його впізнає і знешкодить.

Такі вакцини бувають на основі ДНК чи РНК. Прикладом РНК-вакцини є вакцини від Pfizer та Moderna.

Вакцина від компанії Moderna

Вакцина Spikevax від Moderna — це мРНК-вакцина, розроблена американською компанією Moderna. Має кодову назву mRNA-1273 та торговельну назву Spikevax. Схвалена ВООЗ для екстреного застосування.

Необхідні дві дози вакцини з інтервалом у 28 днів. Ефективність вакцини становить 94.1%.

Вакцина від Pfizer-BioNTech

Вакцина Comirnaty (Комірнаті) від Pfizer-BioNTech (США-Німеччина) - це мРНК-вакцина проти COVID-19, розроблена німецькою біотехнологічною компанією BioNTech спільно з американським фармакологічним концерном Pfizer.

Ефективність вакцини становить 95%. Для повноцінної імунізації необхідно отримати дві дози з інтервалом у 21-28 днів.

Будьте свідомими - лише колективний імунітет допоможе подолати небезпечну інфекцію! Саме вакцинація врятувала людство від віспи, поліомієліту, кору, правця, дифтерії та інших недугів, які забирали колись мільйони життів! Вакцинуймося – і коронавірус відступить!