Після завершення локдауну із понеділка 25 січня розпочався звичайний навчальний процес у школах громади, крім тих, приміщення яких має газове опалення, оскільки ще тривають тендерні процедури. На дистанційній формі навчання залишалися навчальні заклади в Переселенні, Слободі, Мирівці, Буртах, Демівщині, Кадомці, а також Центр дитячої та юнацької творчості, але вже з 1 лютого прийнято рішення розпочати очне навчання в Мирівці, а з 2 лютого – в Переселенні, Слободі, Буртах і Кадомці.
Даються взнаки труднощі періоду становлення нової громади: на жаль, на законодавчому рівні не передбачено спрощених процедур закупівлі товарів і послуг, тож другий семестр у школах розпочався без організованого гарячого харчування дітей.
– У закладах освіти гаряче харчування не здійснюється, оскільки у зв’язку з реорганізацією відділу освіти Кагарлицької РДА та утворенням нової юридичної особи – відділу освіти Кагарлицької міської ради – розпочато тендерну процедуру із закупівлі послуги з гарячого харчування. Прогнозована дата проведення аукціону – 11.02.2021 року. Після підписання договору гаряче харчування в закладах освіти буде відновлено, – стверджує начальник відділу освіти Надія Омельченко.
Складність ситуації полягає ще й у тому, що законодавством передбачено можливість оскарження результатів тендеру для тих учасників, які його програли, на що відводиться додатково цілих 10 днів. Але сподіватимемось, що до цього справа не дійде і підписання договору з переможцем аукціону відбудеться в прогнозовані терміни.
Варто зазначити, що в цьому році почав діяти новий Санітарний регламент для закладів загальної середньої освіти, у якому серед іншого змінено підходи до організації харчування. У школах дозволяється організовувати кейтеринг (фактично – виїзне обслуговування), який повинен відповідати всім принципам та вимогам безпечності харчових продуктів на базі системи НАССР (з англ. Hazard Analysis and Critical Control Point) — системи аналізу ризиків, небезпечних чинників і контролю критичних точок, що дозволяє гарантувати виробництво безпечної продукції шляхом ідентифікації й контролю небезпечних чинників. До того ж, вимоги нового Санітарного регламенту ґрунтуються на принципах здорового харчування за рекомендаціями Всесвітньої організації охорони здоров’я. Регламентом встановлено вимоги до харчових продуктів та готових страв, що можуть пропонуватись дітям. Зокрема, передбачено низку обмежень за вмістом солі, цукру та жиру з урахуванням сучасних тенденцій щодо здорового харчування та рекомендацій ВООЗ. Крім того, у Санітарному регламенті визначено Перелік продуктів харчування, які забороняється продавати в шкільних буфетах та шкільних автоматах (чіпси, сухарики, попкорн, ковбаси, сосиски, копчену і солону рибу, деякі солодощі та ін.). Визначено також групи харчових продуктів, які мають бути в щоденному шкільному раціоні учнів (злакові, овочі, фрукти та ягоди, молочні продукти) та врегульовано питання організації харчування дітей із особливими дієтичними потребами, зокрема тих, які мають непереносимість глютену та лактози (на підставі медичної довідки).
Отже, на державному рівні продемонстровано пильну увагу здоровому харчуванню підростаючого покоління. Тільки, на жаль, не створено законодавчого підґрунтя для оптимізації процесів утворення нових громад у руслі децентралізації, зокрема не можна оминути тендерних процедур при закупівлі товарів і послуг на суму понад 200 тис. грн, що й стало причиною затримки в організації гарячого харчування школярів.
Микола СЕМЕНЮК